Zadzwoń i zapytaj o szczegóły

(32) 206 61 84

506 197 940   

 

Większość posiadaczy tradycyjnych pieców zasypowych, częściej decyduje się na zakup węgla, aniżeli drewna. W procesie spalania tony węgla kamiennego wytwarza się znacznie więcej ciepła w odniesieniu do spalenia metra przestrzennego drzewa. Tłumaczyć to można wyższą energetycznością paliw węglowych. Ponadto węgiel jest surowcem mineralnym, który jest wodoodporny i nie zalegają w nim insekty, jak to ma często miejsce w przypadku drewna będącego biomasą. 

Jednak węgiel należący do paliw kopalnych ma pewne minusy. W wyniku spalenia pół kilograma węgla powstaje 10 razy więcej popiołu, niż przy użyciu tej samej ilości drzewa. Węgiel zawiera także wiele związków chemicznych, takich jak siarka, które mogą powodować korozję i niszczenie komina.

Należy zatem zadać pytanie, jak efektywnie ogrzewać węglem i zminimalizować wszystkie negatywne aspekty z tym związane?

1. Po pierwsze do budowy przewodu kominowego należy używać ogniotrwałej cegły. Płomień towarzyszący procesowi spalania węgla jest gorętszy, niż ma to miejsce w przypadku spalania drewna. Jakkolwiek węgiel kamienny można używać do palenia w kominku, ale jest to nieefektywny sposób ogrzewania, ponieważ traci się dużą ilość ciepła. Co więcej, płomień powstający ze spalania węgla może być niebezpieczny dla wzroku oraz uwalnia wiele trujących związków, szczególnie groźnych dla ludzi przebywających w zamkniętym pomieszczeniu.

2. Węgiel należy zamawiać u sprawdzonych i wiarygodnych dostawców. Nie narażamy się w ten sposób na możliwość padnięcia ofiarą oszustwa. Obecnie wiele firm oferuje swoim klientom węgiel workowany, co jest rozwiązaniem dla osób mieszkających w domach pozbawionych piwnicy lub innego miejsca umożliwiającego swobodne składowanie.

3. Kotły zasypowe posiadają specjalne uchylne klapki, przez które powietrze dostaje się do wnętrza paleniska. Wynika to z faktu, iż węgiel kamienny w porównaniu do drewna potrzebuje wyższej temperatury do zapalenia się. Napływający strumień powietrza powoduje szybsze wzniecenie ognia.

4. W kolejnych podpunktach krótko przedstawimy bezpieczny sposób rozpalania w piecu, zatem:

rozpalanie należy rozpocząć od zgniecenia w kulkę kilku arkuszy papieru (np. starej gazety), które następnie wrzucamy na palenisko znajdujące się we wnętrzu kotła,

 na papierze układamy kilka patyków tworząc w ten sposób stos,

używając specjalnych długich zapałek, podpalamy kawałki papieru i zamykamy drzwiczki do otworu zasypowego, po czym czekamy aż patyki zaczną się palić i gdy to nastąpi wrzucamy do kotła kilka większych kawałków drzewa,

 kolejną czynność stanowi dołożenie jednej lub dwóch łopat węgla ( należy pamiętać, że węgiel dosypujemy powoli, starając się rozsypać go możliwie równo w kotle), po odczekaniu około 10-15 minut dodajemy kolejne dwie łopaty węgla i czynność powtarzamy w zależności od pojemności pieca, stopniowe dosypywanie węgla zapobiega przyduszeniu płomienia,

 po pełnym załadowaniu kotła węglem, zostawiamy uchyloną dolną klapkę umożliwiającą dopływ powietrza,

 przy kolejnym rozpalaniu pieca należy pamiętać o wyciągnięciu popiołu, który ładujemy do metalowego wiadra (popiół może być gorący).